Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Туристи нам не потрібні

Пятница, 10 Сентября 2010, 11:27

Ельбрус Тедеєв, Руслан Савлохов та Володимир Євонов розповіли про підготовку сбірної до ЧС

ДОСВІД ПОВИНЕН ДОПОМОГТИ 
Віце-чемпіонка Європи-2009 Ірина Харів вперше буде приймати участь на дорослому чемпіонаті світу. За словами головного тренера Володимира Євонова, вона здатна на багато що, але все залежить від її психологічного стану. Зуміє себе переламати, не здатися і буде боротися в кожному положенні до кінця - отже, виступить здорово.

- Іноді Іра опускає руки і розклеюється, якщо у неї щось не виходить на килимі, - говорить Євонов. - Я їй не раз пояснював, що з таким підходом лідером стати неможливо. 
Дворазова бронзова медалістка чемпіонатів світу у вазі до 59 кг Наталія Синишин, яка виступала останні три роки в олімпійській ваговій категорії до 55 кг, знову повернулася в більш важкий дивізіон. Львів'янка вирішила трохи перепочити, не виснажуючи себе гонкою зайвих кілограмів. Враховуючи ступінь готовності спортсменки, наставник збірної розраховує на її перемогу.


Змінила вагову прописку в цьому сезоні й чемпіонка світу, а також триразова чемпіонка Європи у вазі до 67 кг Катерина Бурмістрова. Вона виграла чемпіонат України у найважчій категорії - до 72 кг, отримавши право представляти країну і на головному старті сезону. Місяць тому на міжнародному турнірі у Польщі Катерина в першій сутичці програла тезці з Росії - Букіній. Проте головний тренер трагедії з цього не робить, адже його підопічна поступилася не кому-небудь, а діючої віце-чемпіонці Європи.


- Я давно радив Каті залишити неолімпійських вагу, - розповідає Эвонов. - Вона дуже працьовита спортсменка, без капризів. Виконує все, що скажеш. Бурмістрова набрала хороші фізичні кондиції. Проте важливим буде її настрій, а також результати жеребкування.


Думка про зміну вагової категорії, як запевняє сама Катерина Бурмістрова, відвідувала її й раніше. Періодично вона з'являлася в числі учасниць найважчої жіночої категорії. Найбільш вдалий експеримент - друге місце на Універсіаді в Ізмірі-2005. З переходом у нову категорію в досьє Бурмістрова змінилися і дані в рядку «тренер». Раніше її, а такожСвітлану Саєнко, яка довгі роки представляла Україну на міжнародній арені в категорії до 72 кг, готували Юрій Голуб і Сергій Лазоренко.Тепер наставник у Катерини один - Лазоренко.

- Сама не знаю, чому так довго зволікала з остаточним рішенням виступати в олімпійській ваговій категорії, - зізналася кореспондентові «СЕ» 31-річна Бурмістрова. - Поки що мені важко в новій вазі. Трохи незвично, оскільки тут спортсменки борються по-іншому. Силова боротьба - не мій стиль. Але буду намагатися перехитрити суперниць. У Польщі програла росіянці через невпевненість. Зараз же їду в Москву з бойовим, навіть переможним, настроєм. Цей старт буде для мене пробним на міжнародному рівні. Поки я знаю конкуренток лише візуально, а їх треба ще й відчувати. Моя мета - підготуватись на олімпійські ігри до Лондона.


З переходом Катерини Бурмістрова у ваговій категорії до 67 кг Україну представлятиме Алла Черкасова. На червневому зборі в Алушті вона хворіла, проте на початку серпня фінішувала другою на міжнародному турнірі в Польщі. У фіналі наша спортсменка поступилася більш досвідченій росіянці Олені Карташовій, яка тричі виграла чемпіонат Європи і завоювала олімпійське срібло Пекіна-2008.


Після дворічної відсутності у складі збірної знову з'явилася Мар'яна Квятковська, сенсаційно перемогла на чемпіонаті Європи-2008 у ваговій категорії до 67 кг. Після того успіху спортсменка стала виступати в олімпійській вазі - до 63 кг. Але через травму коліна тривалий час не виходила на килим. Її золота нагорода на чемпіонаті України здивувала наставника жіночої команди, оскільки лідером у цій вазі вважалася бронзова медалістка чемпіонату Європи-2010 Юлія Остапчук. Однак і на національній першості, і на Гран-прі в Баку Остапчук програла у стартових поєдинках на туше. Квятковська тим часом перемогла на міжнародному турнірі в Польщі. 
- Практично всі спортсменки вже досвідчені, - констатує Євонов. - Все буде залежати від їх настрою і настрою.


ФЕДОРИШИН - ЦЕ ФЕДОРИШИН 
Підопічні Руслана Савлохова прибули до столиці Росії тільки вчора. Половина команди добре відома не тільки українським уболівальникам, а й всьому світові. Поза сумнівом, головною надією чоловічої збірної, а також її лідером, є срібний призер Олімпійських ігор у вазі до 60 кг Василь Федоришин. У цьому році він був третім на чемпіонаті Європи (до речі, це була єдина медаль українців), у липні виграв Гран-прі в Баку. Рік тому в Хернінгу українець завоював свою першу медаль чемпіонату світу - бронзову, поступившись лише росіянину Бесіку Кудухову.

- Вася Федоришин - це Вася Федоришин, - з гордістю констатує головний тренер збірної Руслан Савлохов. - Він нормально себе почуває і є одним із самих професійних спортсменів нашої країни.


- Федоришин - найстабільніший борець і найвимогливіший до самого себе, - вважає олімпійський чемпіон і президент Асоціації спортивної боротьби України Ельбрус Тедеєв. - Він гідно проявить себе на чемпіонаті світу.

Виграв за відсутністі Федоришина чемпіонат України Юрій Баландюк, який теж претендував на путівку до Москви. Тренерський склад вирішив відрядити амбітного борця на міжнародний турнір у Польщу. Але той не з'явився.


- Він навіть не відповідав на телефонні дзвінки, - обурено каже Савлохов. - Що говорити про Баландюка, якщо він несерйозна людина?! До цих пір не знаю, з якої причини Юрій відмовився виступити в Польщі за збірну країни. З'ясуємо це після повернення з Москви. Я не відмовляв Баландюку в прикидці з Федоришиним. До того ж Васі теж було б цікаво помірятися силами з новоспеченим чемпіоном України.


Подібна ситуація склалася і з іншим срібним призером Олімпійських ігор у ваговій категорії до 66 кг Андрієм Стадником. Пропустивши національну першість, йому довелося відстоювати свою лідерську позицію з чемпіоном країни Олексієм Мельником, братом олімпійської чемпіонкиІрини Мерлені.


- У контрольній сутичці Стадник довів, що на голову вище Мельника, - говорить Савлохов. - Він тривалий час хворів, але думаю, вже все позаду. Від Андрія ми чекаємо доброго виступу на чемпіонаті світу. Сподіваюся, він зумів набрати бойову форму.


Від бронзового призера чемпіонату світу-2009 Ібрагіма Алдатова, що має повну колекцію нагород світових першостей, Руслан Савлохов чекає перемоги. За його словами, борець продуктивно попрацював на всіх зборах і готовий завоювати медаль.


Після дворічної перерви повернувся в команду супертяж Вадим Тасоєв. Він виграв чемпіонат України і міжнародний турнір у Польщі. На своєму останньому чемпіонаті світу-2007 він завоював бронзу, принісши заодно Україні олімпійську ліцензію. Хоча наставник збірної не заперечує, що два роки пропуску - це великий розрив, проте вважає Тасоєва тим бійцем, який повинен привезти країні медаль. Все-таки цей час спортсмен не байдикував і до чемпіонату світу-2010 готувався дуже серйозно.


- Професіонал розуміє, що саме ці спортсмени можуть привезти з Москви медалі, - говорить Тедеєв. - Стадник лікувався цілий рік і знаходиться не в найкращій формі. Алдатов через перевантаження пошкодив голеностопа. Але будемо сподіватися, що всі проблеми залишилися позаду, і на чемпіонаті світу їх ніщо не потривожить. Вадиму Тасоєву, в першу чергу, потрібно буде довести самому собі, що він приїхав в столицю Росії, де зібралася рекордна кількість країн-учасників - 104, за медалями. Хоча у кожного нашого борця є шанс піднятися на московський п'єдестал пошани, оскільки хлопці всі сильні.


У самій легкій вазі, як і рік тому, під синьо-жовтим прапором вийде чемпіон країни Микола Айвазян. Конкурентів всередині країни у нього не існує, тому його кандидатура на поїздку до Москви була беззастережною. У Хернінгу-2009 він був сьомим, причому - з травмованою ногою, на яку не міг до ладу спертися.


- Думаю, нижче сьомого місця Микола не опуститься і на цей раз, - ділиться своїми надіями Савлохов. - Я йому сказав, що він повинен піднятися на п'єдестал пошани. Вважаю, кожен борець зобов'язаний повернутися додому з медаллю, а не бути в Москві туристом. Нічого тоді витрачати державні гроші.


Валерій Андрейцев (96 кг), як і Айвазян, другий раз буде захищати честь країни на світовій арені. Тільки ось його дебют був не таким успішним - 20-е місце. І головний тренер не бажає два рази поспіль дивитися на поганий виступ підопічного. У ваговій категорії до 74 кг на килим вийде Володимир Сиротін.


- Йому я бажаю перевершити самого себе - стати призером чемпіонату світу, - уточнює Савлохов. - Якщо людина, три роки не виступала і виграла чемпіонат України, це говорить про серйозну проблему в підготовці борців цієї категорії. Я був вражений не стільки перемогою Сиротіна, скільки поразкою молоді.

 http://ukrwrestling.com/