Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Ельбрус Тедеєв: "Прийшов доленосний момент для української боротьби"

Суббота, 07 Января 2012, 15:08

Президент АСБУ підбиваючи підсумки 2011, розповів і про головні цілі на 2012

- Яким був минулий рік для української боротьби?
- Для Асоціації це був не найкращий рік. Хоча юнаки, молодіжка непогано відборолися на міжнародних чемпіонатах. І дівчата наші взагалі розумниці. Думаю це здорово, що юніори показали такі високі результати, і потрібно їх більше залучати до боротьби. Мають бути збережені головні спортивні цінності, любов до спорту повинна домінувати над усім іншим.


- Як вважаєте з чим пов'язаний певний спад у дорослій боротьбі?
- На превеликий жаль я бачу, що якісь матеріальні цінності беруть гору над спортивним фанатизмом. І це заважає йти до головної мети - олімпійського золота. Мотивація заробітку відсуває на задній план спортивну ідеологію.


Я з особистого досвіду знаю, що можуть бути складні часи, але у мене була своя мотивація - проявити власні амбіції. Адже ту щоденну працю, починаючи з ранкової зарядки і до вечірнього тренування хотілося перетворити на найвищий результат. І розуміючи, що немає нічого вище олімпійського золота, хотілося, що б у мене вдома воно все ж таки було. Цей шлях треба дійти до кінця.
Самокритика, самоконтроль - ось без чого ніколи не буде результату. Коли я приїжджав на збори мені не вистачало навантажень, оскільки поза зборами я тренувався ще більше. І дивлячись на це мої тренера давали мені інші навантаження. У неділю після суботньої лазні я бігав десятки км по серпантину. Мотивація завоювати олімпійське золото повинна вести вперед.


Держава сьогодні робить дуже багато, що б хлопці відчували себе досить комфортно в побуті. Тому нічого не повинно заважати в переслідуванні головної мети.


У грудні Асоціація успішно захистила стратегію на 2012 рік. Наводилися ті аргументи, з якими не можливо було сперечатися і фінансування у нас повинно бути в цьому році в повній мірі.


- Як оцінюєте готовність нашої збірної до головної події чотириріччя?
- Вони всі готові в повній мірі, вони всі чемпіони Європи, Світу, призери Олімпіади. Тому все зайве має відійти на другий план, потрібно закрити себе в залі і суворо дотримуватися режиму. Вчасно приходити до лікаря, вчасно радитися, чи можна збільшувати навантаження.


На останніх зборах у Заросляку, в Карпатах, був керівник КНГ з боротьби, доктор біологічних наук, професор кафедри біології спорту НУФВСУ Георгій Коробейніков, який дивився стан наших борців - він сказав, що хлопцям можна збільшувати навантаження, оскільки існуючих навантажень їм не вистачає.


Людина сама повинна максимально віддаватися, на килимі, на кросі, в залі УФП, стимулювати себе свій мозок, знати що він найкращий.


- Які турніри зараз чекають нашу олімпійську команду?
- У лютому буде наш традиційний міжнародний турнір присвячений видатним українським борцям. І після цього вони свіжими зможуть підійти до ліцензійних весняних турнірів. На той час вони повинні підійти до піку форми. Головне, аби людина сама себе психологічно підвела, що ми проходимо всі ці труднощі, для того, щоб бути першим номером у світі. Тим більше, що всі можливості для цього є. Сьогодні доленосний момент для нашої спортивної боротьби.


- Ще раз оглядаючись на 2011 рік, що було зроблено для популяризації боротьби в країні?
- Ми подарували борцівський килим у Олевськ (Житомирська область). Там займається дуже багато дітей, видно, що з малозабезпечених сімей, яким нікуди застосувати свою дитячу енергію. Там займається більше ста дітей, хлопчики і дівчатка, не у всіх є борцівки, трико, але в очах іскра. Спасибі другу нашої Ассоціації Хаміду Кайсаровичу Дарменову, який доклав до цього руку. Також відремонтували спортивний зал в Києві на Відрадному, мати там вже лежать, найближчим часом підберемо фахівця і там відкриється секція вільної боротьби. Також подарували килим до Донецька. Зроблено багато, але попереду ще більше роботи.


Зараз по державному фінансуванню ми отримали 6 французьких стандартних килимів, які будуть лежати в Конча-Заспі. Так, що Київський Міжнародний буде проходити на нових французьких килимах, таких самих як і ті, що будуть лежати в Лондоні на Олімпіаді.


- Ельбрус Сосланович, наприкінці минулого року ви, Ірина Мерлені та Олександр Захарук стали лауреатами премії «Золотий Мангуст». Як вважаєте, подібні церемонії стимулюють спортсменів до вищих досягнень?
- Це прекрасний захід, повинні існувати премії, які б підкреслювали працю, спортивні досягнення наших атлетів. Це нормальна міжнародна практика. І чудово, що в нашій країні ось уже кілька років, як з'явилася номінація «Золотий Мангуст». І дуже важливо, що це дійсно об'єктивна оцінка. І напевно, те що я потрапив в перелік номінантів, напевно не випадково. І Ірина Мерлені, і Олександр Захарук теж не випадково стали володарями премії. Ми вкладали досить багато сил та енергії, заради такого визнання. Я вважаю, що подібні премії стимулюють спортсменів.


- Щороку серед номінантів значне число борців вільним стилем...
- Те, що кожен рік три статуетки отримують борці це ще раз доводить, що досить добре працюємо, що наші результати високо оцінюються спортивним співтовариством. До того, ж це знову ж таки об'єктивність засновників премії. Адже номінантів визначають не на свій розсуд - проводяться опитування серед журналістів, фахівців, функціонерів. І кращі визначаються шляхом голосування.


- У перші дні нового року, чого ви очікуєте від 2012-го?
- Прогнози робити важко. Головне, що б хлопці зробили все від них залежне, щоб підійти до Олімпіади в найкращій спортивній формі і довести в першу чергу самим собі, що не дарма провели на килимі стільки часу. Тобто, те що не даремно це зрозуміло, нам є чим пишатися, але жирною крапкою має стати олімпійське золото, це необхідно відчути на собі. Тому найважливіше зараз дисципліна, саме вона веде до найвищих результатів.

Олександра Васильчук

http://ukrwrestling.com/